Onze projecten in Nederland
 

Project 1: Voorlichting in Nederland


Onze voorlichting bestaat - naast informatie via de website - uit lezingen. Deze gaan over:

  • mensenhandel en de mechanismen erachter

  • verschijningsvormen in Nederland, met een accent op uitbuiting van vrouwen (huishoudelijk werk en gedwongen prostitutie)

  • projecten van de Elizabeth Foundation

Onze voorlichting is bestemd voor vrouwengroepen, scholen, kerken, service- en businessclubs en overige geinteresseerden. Kosten worden gemaakt voor presentatie-en voorlichtingsmateriaal en reizen van en naar de voorlichtingslocatie.

Donatie via IBAN NL52INGB0007050111 (project 1)

 

Project 2: Elizabeth Noodfonds


Slachtoffers van mensenhandel (in Nederland) kunnen in speciale gevallen direct financiële ondersteuning krijgen. Dit noodfonds wordt gebruikt om de periode te kunnen overbruggen tot reguliere instanties de hulp overnemen of voor een eenmalige aanschaf of korte cursus die door een reguliere instantie niet vergoed wordt.

Donatie via IBAN NL52INGB0007050111 (project 2)

 

 

Onze projecten in Indonesië
 

Project 3: St Ignatius Boarding House

 

Dit project is gelegen op Rempang, een eiland dat deel uitmaakt van de Indonesische Riouwarchipel ten zuiden van Singapore. Het behoort tot een groep van drie eilanden, genoemd Barelang (een afkorting van Batam-Rempang-Galang). Het eiland is verbonden door de Barelang brug met Galang en Batam. Er is weinig gezondheidszorg en een groot deel van de bevolking van Rempang leeft van het afval van de zee (plastic, drijfhout, netten etc.). Het eiland Batam heeft thans een belangrijke toeristische bestemming gekregen voor de Singaporezen. Voor hen is Batam de plek ‘to get away’, weg van de strenge moraal, voorschriften en wetgeving. Wat in Singapore niet kan, mag op Batam. Dat trekt horden “toeristen” naar het eiland, op zoek naar de prostituees in de karaokebars van de sloppenwijken.
De grote armoede in Rempang is voor velen aanleiding om naar Batam te vertrekken. Veel jonge meisjes belanden op deze manier in de prostitutie.

Daarnaast proberen veel jongeren naar Singapore te komen. Het is een half uur varen en de mooie beloftes van ronselaars zijn erg verleidelijk. Zij proberen werk te vinden, werk dat vaak illegaal en/of ongezond is.
Op Rempang hebben de zusters JMJ de St. Ignatius Boarding House opgezet. Dit is een hostel en boardingschool waar kinderen uit arme gezinnen, in de leeftijd van 7-13 jaar, verblijven en onderwijs krijgen.
De kinderen komen van verschillende Barelang-eilanden. Naast het gebruikelijke schoolcurriculum leren zij allerlei extra vaardigheden, waardoor ze meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Twee belangrijke onderdelen van dat programma zijn: het leren nemen van verantwoordelijkheid en seksuele voorlichting.
De school heeft 117 leerlingen. De ouders betalen naar hun mogelijkheden.
De kosten voor één kind, per dag, bedragen € 2,-

Donatie via IBAN NL52INGB0007050111 (project 3)

 

Project 4: Victory project

 

In het Victory project in Yogjakarta (Java), worden (potentiële) slachtoffers van mensenhandel ondersteund in het opbouwen van een nieuwe toekomst.
In dit project worden momenteel 9 vrouwen - allen kostwinner - getraind in het werken met goede professionele naaimachines, waarmee zij o.a. tassen en toilettasjes maken.
De Elizabeth Foundation koopt deze producten bij het Victory project in en verkoopt deze in Nederland o.a. tijdens lezingen.
De kosten van één professionele naaimachine bedragen € 400,- inclusief training.

Donatie via IBAN NL52INGB0007050111 (project 4)

 

Project 5: KOMATA project

 

Het KOMATA atelier is een project in Jakarta. Ook hier worden (potentiële) slachtoffers van mensenhandel ondersteund in het verkrijgen van een eigen inkomen.
Bij dit project zijn ze gespecialiseerd in het maken van schooluniformen en daarnaast ook schorten en ovenwanten.
De Elizabeth Foundation koopt bij dit project schorten en ovenwanten in en
verkoopt deze producten o.a. tijdens haar bijeenkomsten.

Donatie via IBAN NL52INGB0007050111 (project 5)

 

 

Project 6: Lespakket Uitbuiting & Uitsluiting

 

Digitaal project voor groep 7 en 8 van de basisschool.

 

Zo maar wat koppen uit de krant of van TV programma’s:

  • onderzoek: kinderen in groep 7 verspreiden naaktfoto’s;
  • schatting: meer dan 5000 slachtoffers mensenhandel in Nederland in 2020 en 2021;
  • zeker de helft van de slachtoffers van mensenhandel wordt binnen enkele jaren opnieuw  
    slachtoffer van een misdrijf;
  • over ongedocumenteerde arbeiders: “Wij profiteren van hen, en niet omgekeerd”;
  • sexting, online shaming, sextortion, nieuwe vormen van Pesten.

Er gaat geen dag voorbij of een artikel in de krant of een nieuwsrubriek of talkshow op de TV vraagt aandacht voor arbeidsuitbuiting of online shaming. Onze stichting, de Elizabeth Foundation, houdt zich al jaren bezig met slachtoffers van mensenhandel: wij hebben projecten waarbij we hulp bieden  en we geven voorlichting over hun situatie. Zie elders op deze website.
De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat ook jonge kinderen geconfronteerd worden met deze problematiek. Daarom hebben we nu een project ontwikkeld gericht op de hoogste groepen van de basisschool.

Wat zijn de doelen van het Project Uitbuiting en Uitsluiting?

  • leerlingen maken kennis met, krijgen informatie over arbeidsuitbuiting en online shaming;
  • leerlingen praten spelenderwijs met elkaar over deze problematiek en over wat het voor hen persoonlijk zou kunnen betekenen;
  • het betreft een digitaal onderwijspakket, waarbij de leerling zo zelfstandig mogelijk aan de slag kan en waarbij de leerkracht zo min mogelijk tijd hoeft te investeren.

Wat houdt dit project in?

  1. via 5 verhalen over personen die uitgebuit en/of uitgesloten worden, getekend en audiovisueel bewerkt tot 5 videofilmpjes,
    verhaal 1: Ibrahim, is gevlucht uit Irak
    verhaal 2: Daria, is met haar man uit Roemenië gekomen om hier te werken
    verhaal 3: Lorna, is uit de Filipijnen gekomen om hier voor kinderen te zorgen
    verhaal 4: Felix is de vriend van Lina, die dreigt door haar klas uitgesloten te worden
    verhaal 5: Jacinta, die dreigt door haar vriend uitgebuit te worden
  2. worden leerlingen uitgenodigd te bedenken wat dit voor elk van de personen betekent,
  3. waarna ze via een door ons gevulde (digitale) bibliotheek informatie krijgen over omstandigheden, oorzaken, gevolgen etc.,
  4. om dan te bedenken hoe het verhaal voor elk van hen zou kunnen aflopen, ten goede of ten slechte,
  5. om tot slot hun bevindingen en ideeën te presenteren aan elkaar.

Startpagina voor de leerling  Pagina voor de leerkracht

 

 

Mogelijke (toekomstige) samenwerking met andere organisaties


Wij hebben contact met Humanitas Rotterdam om elkaars netwerk te delen en via een bescheiden financiële bijdrage slachtoffers in Nederland te helpen weer een nieuw bestaan op te bouwen.
 

Samenwerking met professionele organisaties in binnen en buitenland, zoals de IOM (International Organization for Migration).
 

Samenwerking met vrouwenorganisaties in Nederland en Europa om het onderwerp mensenhandel op de politieke en maatschappelijke agenda in Nederland en Europa te houden.

 

Samenwerking met het netwerk van de religieuzen in Nederland, om bijvoorbeeld een regionaal netwerk van religieuzen tegen mensenhandel in Oost Afrika tot stand te brengen (Kenia, Oeganda en Ethiopië). Er zijn, naast een verbinding met Oeganda (door het voormalige OTM), ook contacten met CMRS in Ethiopië (Conference of Major Religious Superiors) en verschillende religieuzen in deze regio. Het verzoek van Aartsbisschop Berhane Yesus van Ethiopië om voorlichting te geven aan de religieuzen, kan als basis dienen.

 

Samenwerking met het netwerk van religieuzen in Europa, RENATE (Religious in Europe Networking Against Trafficking and Exploitation).

 

Afgeronde ondersteuning
 

Oeganda tegen Mensenhandel (OTM)
Door aanwezig te zijn bij bestuursvergaderingen hebben wij met OTM bruikbare informatie kunnen delen over mensenhandel, netwerken en fondsenwerving. Wij hebben hun gesteund hen bij het aanvragen van subsidie. Daarnaast hebben wij producten gedoneerd - zo mogelijk gemaakt door voormalige slachtoffers van mensenhandel - aan OTM zodat zij deze konden verkopen ten bate van het project in Oeganda. OTM heeft haar doelen bereikt en heeft zichzelf in 2016 opgeheven.

 

​

Over ons


Home
Over de naam Elizabeth
Over ons logo
Over Elma van den Nouland
Bestuur
Projectcoördinator

Programma

 

Social Media


FacebookTwitter

 

 

Ons werkgebied


Mensenhandel
Onderwijs​
Gezondheidszorg
Beleidsplan

 

ANBI

Informatie over lezingen

Informatiefolder

Bankrekeningnummer Elizabeth Foundation

 

Jaarverslag 2020

Jaarverslag 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Projecten steunen?


 

 

donatiebericht

Dankbrief crowdfunding

Covid-19

 

 

Nieuws & Verslagen


Nieuwsbrieven archief

 

  • vacature penningmeester

    ingevoerd op 05-04-2018

 

Sulawesi

Hulpverlening tsunami slachtoffers Palu Sulawesi

Sulawesi donatie overdracht

 

Lustrum Folder

Copyright 2023 - Stichting Elizabeth Foundation
Inloggen | Webbly - mooie websites | Ziber - Responsive of Adaptive? | Design by Koersvast Online